Duurzaam en gezond voedsel van dichtbij. Organiseer het zelf!
Voedselwerkplaats

Dorpstuin

Start je eigen gemeenschapstuin

Wat is er lekkerder dan groenten en fruit rechtstreeks van het land? Met smaak, vers en dan bij voorkeur ook duurzaam geproduceerd, zonder bestrijdingsmiddelen en zonder reiskilometers. Maar waar vind je dat? Waar haal je verse duurzaam geproduceerde groenten vandaan als je zelf geen moestuin hebt? Start een gemeenschapstuin! Een stuk grond van een hectare is al voldoende om zo’n 200 mensen van verse groenten en fruit te voorzien. Misschien is er wel zo’n stukje land in jouw dorp of wijk beschikbaar. En is er wel iemand te vinden die tuinder zou willen worden of een groepje dat samen voor het onderhoud wil zorgen. Of misschien willen jullie een tuin creëren waar schoolkinderen leren hoe groenten groeien of ouderen een ontmoetingsplek hebben. Een mooie plek om meer bewustzijn te krijgen over de relatie tussen voedsel en natuur. 

Doe de cursus ‘Moestuinieren op grote schaal’

Wil je meer weten over hoe je dit kan aanpakken? Doe dan de cursus ‘Moestuinieren op grotere schaal’ en leer meer over de voorwaarden voor een geschikt stuk land, financieringsmogelijkheden, een passend ontwerp, de permacultuur teelttechnieken, benodigde gereedschappen en de verschillende vormen van samenwerking tussen vrijwilligers en een professionele tuinder. De cursus is deels online en ook zijn er twee fysieke bijeenkomsten. In november gaan weer van start met de volgende editie. Kijk in de agenda voor de data. Via deze link kan je je aanmelden.
Voor alle mensen die de cursus Moestuinieren op grotere schaal hebben gevolgd organiseren we regelmatig een tuinderscafé over tuinieren en voedsel verwerken. Bijvoorbeeld over het maken van een teeltplan, zaad winnen, snoeien, compost maken, inmaken en conserveren en het belang van historische rassen. Ben jij ook al een ervaren (Permacultuur)tuinder, meld je dan via de mail aan voor de verzendlijst, dan krijg je een uitnodiging voor de volgende editie. 

Nieuw: het ‘Inspiratiebezoek aan Dorpstuin Heeg’
Nieuw in het aanbod van de Voedselwerkplaats: een dagdeel op bezoek in Heeg om met al je zintuigen het beste van een dorpstuin te beleven. Speciaal voor dorpen of gezelschappen die samen willen tuinieren, maar zoeken naar juiste vorm voor hen. Dorpstuin Heeg groeide in tien jaar tijd van enkele hoge moestuinbakken bij het zorgcomplex uit naar een professionele tuinderij op een boerderij net buiten het dorp. 

Iedere tuin of Community Supported Agriculture initiatief heeft eigen drijfveren en omstandigheden. Om als initiatiefnemers de vorm te vinden die voor langere tijd past, is het behulpzaam inspiratie te zoeken bij collega’s en een frisse blik van buiten te krijgen. Het ‘inspiratiebezoek’ is bedoeld voor: een groepje initiatiefnemers vanuit een specifieke locatie die een nieuwe tuin wil opzetten – bijvoorbeeld als vervolg op de Voedselwerkplaatscursus Moestuinieren op grotere schaal. Het initiatief wordt gevraagd een vraag met toelichting op te sturen naar De Voedselwerkplaats, zodat die vraag tijdens het bezoek kan worden uitgelicht. Per bezoek kunnen we 6 tot 10 personen vanuit het betreffende dorp ontvangen. Het programma beslaat 1 dagdeel, waarin een rondleiding is opgenomen. Er is tijd om mee te tuinieren en ervaringen te delen met vrijwilligers, er wordt geoogst en gekookt op open vuur en er is tijd waarin de tuinder van Heeg meedenkt over de specifieke situatie van de bezoekers. Dit programma is onder voorbehoud van weerstomstandigheden en kan naar wens worden aangepast. 

In het seizoen is de tuin in Heeg geopend voor bezoek. Stuur een email met achtergrondinformatie en voorkeursmomenten, dan prikken we een datum. Het inspiratiebezoek wordt door De Voedselwerkplaats gratis aangeboden. Voor de gezamenlijke maaltijd – bestaande uit soep en brood met thee of koffie – vragen we een bijdrage van €7,50 per persoon. Mail naar info@devoedselwerkplaats voor vragen of een afspraak.